The Packraft Trail is een 2-daags zelfstandig avontuur door het hart van de Belgische Ardennen

The Packraft Trail is een tweedaags zelfstandig avontuur door het hart van de Belgische Ardennen.

Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail

Wat is packrafting?

Packrafting is een relatief nieuwe sport die komt overgewaaid uit Alaska waar men een oplossing bedacht voor hikes in natuurgebieden met veel water: een superlichte raft die makkelijk in de rugzak past (= een packraft) en waarmee je wandelpaden afwisselt met rivieren om zo grotere afstanden af te leggen. Het is een actieve vorm van slow travel.

Meer info Preregistraties 2022

The Packraft Trail Mee op avontuur !

Locatie

De trip gaat door in het Natuurgebied van de Twee Ourthes, gelegen op de oudste rotsformatie van het land (le Hérou). Het park bevindt zich in het noordoostelijke gedeelte van de Belgische provincie Luxemburg, langs de Belgisch-Luxemburgse grens. Met haar oppervlakte van 76.000 hectare bedekt het de steile hellingen van de Ourthevallei.

map of the route
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail

The Trail

The Packraft Trail is een pittige tweedaagse die je volledig zelfstandig aflegt, maar zeker te doen is voor iedereen met een goede conditie.

We stippelden een prachtige route uit waarbij je de perfecte combinatie krijgt van hiken en raften. Je wandelt langs de Escape Ardennes, één van de mooiste trails in de Ardennen. Je bevaart tijdens deze route sowieso beide Ourthes (de Boven-Ourthe en de Beneden-Ourthe).

Elevation map High water

DAG 1

Op dag 1 hike je van de bivak via La Roche-en-Ardenne tot aan Maboge. Wie zin heeft, neemt een lunchstop in het idyllisch gehuchtje Borzée. Na de hike van een 10-tal km, blaas je je raft op voor een peddelsessie van 8 km op de Ourthe, van Maboge tot La Roche. Van La Roche wandel je terug naar de bivakplaats en geniet van een gezellige avond bij het kampvuur.

DAG 2

Op dag 2 hike je ongeveer 2km van de bivak tot aan La Roche en raft je een 11-tal km stroomafwaarts op de Ourthe naar de uitstapplaats in Rendeux. Daarna hike je een 10-tal km terug tot aan de bivakplaats waar je auto geparkeerd staat.

Image The Packraft Trail high water
Highlight The Packraft Trail
Highlight The Packraft Trail
Highlight The Packraft Trail

Praktisch

ORGANISATIE

The Packraft trail is een concept van Travelbase, een Belgisch-Nederlandse reisorganisatie met focus op natuur & avontuur. Je kent ons misschien al van onze trails in IJsland, de Balkan & Noorwegen.

Ontdek al onze concepten op www.travelbase.eu.

OVERNACHTING

Inbegrepen in de prijs is één overnachting op het basecamp tussen de twee trekking dagen in. Het basecamp is een camping langs de rivier op dezelfde plek waar je aankomt en weer vertrekt. Er is basic sanitair (toiletten en douches) en plek voor kampvuur. Ofwel neem je zelf kampeergerief mee of je huurt het bij ons aan een voordelige prijs. Je kan al je gerief veilig achterlaten op het basecamp tijdens de tocht: het enige wat je draagt, is een rugzak (inbegrepen) met je packraft en je eten voor de dag.

Je kan daarnaast ook (optioneel) de nacht voor vertrek logeren op ons basecamp. We liggen vrij afgelegen, dus als je wil eten of winkelen, ga je best naar La Roche-en-Ardenne.

Maaltijden

We raden je aan om te kiezen voor het Adventure Foodpack (€ 39 p.p.) waarmee je voldoende voeding hebt voor de volledige trek: 2 x lunch, 1 x diner, 1 x vers ontbijt van de warme bakker, snacks & energy bars. Je hebt onderweg een aantal drinkwaterpunten.

Bovendien geven we je dan ook een compacte camping kook- & bestekset mee waarmee je de maaltijden kan bereiden. Zo hoef je helemaal nergens aan te denken (check “packing list”)

Hoeveel kost het?

Midweek A (di - wo): € 99 p.p.
Midweek B (do - vr): € 99 p.p.
Weekend (za - zo) € 149 p.p.

Hierin is inbegrepen:

  • Één packraft per persoon, 4-delige paddle, raft inflationbag
  • Één trekrugzak waar je packraft in kan en nog plaats is voor je persoonlijke spullen
  • Packraft instructies door onze ranger
  • Packraft handboek, trailguide & GPX-bestand om de route via je smartphone te volgen
  • Één overnachting op het basecamp op dag 1

Dit kan je nog bijboeken:

  • Adventure Foodpack (€ 39 p.p.)
  • Één extra vernachting op ons basecamp de nacht voor vertrek (€ 15 p.p. )
  • Fresh & dark tent incl. matjes & slaapzakken (€ 25 p.p. )
  • Annuleringsverzekering (€ 21 p.p. )

Begin & Einde

De instructies voor The Packraft Trail worden gegeven om 9u 's morgens, elke dinsdag (midweek A), donderdag (midweek B) en zaterdag (weekend). Vanaf 10u kan je, zelfstandig, op trektocht vertrekken.

We spreken af om 9u aan onze bivak dicht bij La Roche voor de briefing en de materiaalverdeling. Het exact adres krijg je in je email een week voor vertrek. Als je wil, kan je al een dag vroeger afzakken naar ons basecamp om zo bvb van een avondje uit in La Roche-en-Ardenne te kunnen genieten.

De tweedaagse eindigt opnieuw op ons basecamp bij je auto: afhankelijk van je tempo verwachten we je terug tussen 15u en 18u op woensdag (midweek A), vrijdag (midweek B) of zondag (weekend).

Vaak gestelde vragen

Wat is het doelpubliek?

Het doelpubliek is zoals bij de meeste van onze adventure trips 20'ers en 30'ers. Het is een mix van koppels (40%) en vriendengroepjes (30%). Daarnaast trekt dit type projecten ook heel wat solo travelers aan (30%). De gemiddelde leeftijd van The Packraft Trail is 31 jaar.

Gezinnen met kinderen zijn ook welkom, maar we raden de trip af voor kinderen onder de 12 jaar omwille van de fysieke uitdaging. Kinderen boven 12 jaar zijn toegelaten wanneer zij vergezeld worden van volwassenen in dezelfde groep. Er is geen korting voor minderjarigen.

Hoe sportief moet ik zijn?
Het is een packraft initiatie, we mikken daarom op een breed publiek: iedereen met een gezonde basisconditie kan het sportieve niveau aan. Er is ook voldoende tijd om uit te rusten, te genieten van 't uitzicht of te lunchen gedurende de Trail.
Hoe blaas je de raft op?
Je krijgt op Packraft Trail een grote Raft Inflation Bag mee die zoals een lazybag wordt opgeblazen. Zes keer lucht scheppen en in je raft persen en de raft is opgeblazen! Met de juiste techniek duurt dit 5 minuutjes.
Is The Packraft Trail een groepsreis?
Neen! The Packraft Trail is opgezet om helemaal in je eigen bubbel te doen. Je vertrekt alleen of met je team en komt aan op het basecamp op eigen tempo. Het traject is lang genoeg om van alle rust en stilte te genieten.
Waar is het begin- en eindpunt?
Het begin- en eindpunt bevinden zich op ons basecamp tussen La Roche en Jupille. Als je een extra nacht koos, verblijf je op dezelfde plek.
Hoe kom ik op het basecamp?

Het vertrekpunt is het makkelijkst te bereiken met de wagen, je kan er gratis parkeren gedurende de tweedaagse. Wie met het openbaar vervoer komt, neemt de trein naar Marloie Gare en van daar de bus* die vlak aan ons basecamp stopt.

*De bus rijdt enkel op weekdagen.
Hoe schrijf ik me in?
Vanaf 1 februari 2022 om 16:00 kan je online inschrijven. Je kan solo boeken of in een groep tot 8 personen. Om als eerste in te schrijven, preregistreer je via de knop onderaan deze website.
Wat neem ik allemaal mee?

De volledige lijst ontvang je via een informatie-e-mail een weekje voor vertrek. Hier zijn enkele essentiële zaken:


- Wandelschoenen en -kleding
- Waterschoenen
- Waterdichte jas en -broek (of zwembroek / bikini als het weer het toelaat)
- Drinkfles of waterzak (voorzie 2 liter water per dag)
- Zaklamp
- Aansteker
- Tent, matras, slaapzak (ook te huur bij ons)
Wat als het water van de Ourthe te laag staat?

De route is enkel mogelijk als het debiet van de rivier gelijk is aan minstens 4.0 m3/s, vooral in het voor- en najaar (bekijk hier de huidige waterstanden)

Als het water te laag staat, krijg je de kans om je trip kosteloos om te boeken of - als je de annuleringsverzekering nam - je geld terug te vragen.

Kan ik ook één dag komen packraften?
Neen, we bieden enkel een tweedaagse trip aan. We verhuren ook geen packrafts.
Hoe zwaar is m'n rugszak?

Het enige wat je draagt, is een 70l rugzak (die je van ons leent voor vertrek) met daarin je packraft (3kg), je kookset met adventure food (of je eigen kookgerief en eten) en kledij voor tijdens je wandeling.

Een gouden raad: travel light! Het is maar een tweedaagse dus laat dingen die je niet nodig hebt, zoals kampeerstoelen of frigoboxen, thuis.

Hoeveel personen passen in een raft?
Onze packrafts zijn standaard voor één persoon. We hebben enkele grotere packrafts waar eventueel een hond inpast, maar het aantal is beperkt.
Kunnen we ook packraften in het zomerseizoen?

The Packraft Trail gaat voorlopig enkel door eind maart tot begin juni, omdat het water op de Belgische rivieren dan ideaal is om te raften. Afhankelijk van het weer en de waterstanden, wordt The Packraft Trail eventueel verlengd.

We werken momenteel aan een zomereditie in Nederland, Frankrijk of Duitsland. Daarvoor zoeken we de beste locatie om ook tijdens de zomermaanden met de packraft op avontuur te trekken. Eind april gaan de zomerboekingen open voor de Ourthe of een andere rivier, dus hou zeker onze website en sociale media in de gaten.

Mag ik mijn hond meenemen?
Absoluut! Als je viervoeter sportief genoeg is om 10km per dag te stappen én van water houdt, heeft hij hier ongetwijfeld de tijd van z'n leven. Je hond neemt best plaats tussen je benen in de raft en is verplicht sokjes aan te doen zodat 'ie de raft niet beschadigt.

Join The Trip

Vanaf 1 februari 2022 om 16u gaan de boekingen 24 uur vroeger open als je preregistreerde. Wie later inschrijft, krijgt de kans om pas vanaf 2 februari 2022 (16u) te boeken.

Preregistreer hieronder om in 2022 als eerste te kunnen inschrijven!

Volg ons op Instagram

@thepackrafttrail

Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail
Instagram picture of Norway Trail