The Packraft Trail is een 2-daags zelfstandig avontuur door het hart van de Belgische Ardennen

The Packraft Trail is een 2-daags zelfstandig avontuur door het hart van de Belgische Ardennen.

Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail

Wat is packrafting?

Packrafting is een relatief nieuwe sport die komt overgewaaid uit Alaska waar men een oplossing bedacht voor hikes in natuurgebieden met veel water: een superlichte raft die makkelijk in de rugzak past (= een packraft) en waarmee je wandelpaden kunt afwisselen met rivieren om zo grotere afstanden af te leggen. Het is een actieve vorm van slow travel.

Meer info Preregistraties 2022

The Packraft Trail Mee op avontuur !

Locatie

De trip gaat door in het Natuurgebied van de Twee Ourthes, gelegen op de oudste rotsformatie van het land (le Hérou). Het park bevindt zich in het noordoostelijke gedeelte van de provincie Luxemburg, langs de Belgisch-Luxemburgse grens. Met haar oppervlakte van 76.000 hectare bedekt het de steile hellingen van de Ourthevallei.

map of the route
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail

The Trail

The Packraft Trail is een pittige tweedaagse die je volledig zelfstandig aflegt, maar zeker te doen is voor iedereen met een goede conditie.

Omdat het debiet van de Ourthe sterk onderhevig is aan de hoeveelheid regenval, stippelden we twee prachtige routes uit waarbij je ongeacht de waterstand de perfecte combinatie krijgt van hiken en raften. Je bevaart tijdens elke route sowieso beide Ourthes (Occidentale en Orientale).

Elevation map High water

DAG 1

Op dag 1 hike je van Maboge een 17-tal km, gevolgd door een raftsessie van 5 km over Lac de Nisramont met de Ourthe Orientale en een afsluitende hike 2 km tot aan onze kampeerplaats in Engreux.

DAG 2

Op dag 2 hike je 8 km en raft je een 15-tal km stroomafwaarts op de Ourthe naar de boothelling in Maboge, waar je auto geparkeerd staat.

*deze route is enkel mogelijk als het debiet van de rivier gelijk is aan minstens 4.0 m3/s, vooral in het voor- en najaar (bekijk hier de huidige waterstanden)

Image The Packraft Trail high water
Elevation map Low water
Image The Packraft Trail low water

DAG 1

Dag 1 van de laagwaterroute* is identiek als de hoogwaterroute. Je wandelt van Maboge een 17-tal km, gevolgd door een raftsessie van 5 km over Lac de Nisramont met de Ourthe Orientale en een afsluitende hike 2 km tot aan onze kampeerplaats in Engreux.

DAG 2

Op dag 2 hike je 4 km en raft je 5 km via de Ourthe Occidentale over het stuwmeer naar de stuwdam. Daarna hike je 8 km terug naar Maboge, waar je auto geparkeerd staat.

*deze route is het hele jaar door mogelijk

Highlight The Packraft Trail
Highlight The Packraft Trail
Highlight The Packraft Trail

Praktisch

ORGANISATIE

The Packraft trail is een concept van Travelbase, een Belgisch-Nederlandse reisorganisatie met focus op natuur & avontuur. Je kent ons misschien al van onze trails in IJsland, de Balkan & Noorwegen.

Ontdek al onze concepten op www.travelbase.eu.

OVERNACHTING

Inbegrepen in de prijs is één overnachting tussen de 2 trekking dagen in. De overnachting gebeurt op een camping in de wildernis halverwege de trail. Er is basis sanitair voorzien (buitentoiletten en outdoor douches). Je kan zelf je kampeergerief meenemen of voordelig kampeergerief huren bij ons. Als je dat graag wil, wordt je kampeergerief naar de kampeerplek gebracht. Je kan er kampvuur maken en er is sanitaire voorziening aanwezig.

Je kan daarnaast ook (optioneel) de nacht voor vertrek logeren op onze bivak op Engreux (€ 15 p.p.). De bivak ligt vrij afgelegen op een veld in het gehucht van Engreux, dus er zijn weinig voorzieningen. Als je wil eten of winkelen, ga je best naar La Roche-en-Ardenne.

Maaltijden

We raden je aan om te kiezen voor het Adventure Foodpack (€ 39 p.p.) waarmee je voldoende voeding hebt voor de volledige trek: 2 x lunch, 1 x diner, 1 x vers ontbijt van de warme bakker, snacks & energy bars. Je hebt onderweg een aantal drinkwaterpunten.

Bovendien geven we je dan ook een compacte camping kook- & bestekset mee waarmee je de maaltijden kan bereiden. Zo hoef je helemaal nergens aan te denken (check “packing list”)

Hoeveel kost het?

Midweek A (di - wo): € 99 p.p.
Midweek B (do - vr): € 99 p.p.
Weekend (za - zo) € 149 p.p.

Hierin is inbegrepen:

  • één packraft per persoon, 4-delige paddle, raft inflationbag
  • één trekrugzak waar je packraft in kan en nog plaats is voor je persoonlijke spullen
  • packraft instructies door onze ranger
  • packraft handboek & trailguide
  • één overnachting op het tentenkamp op dag 1

Dit kan je nog bijboeken:

Begin & Einde

De instructies voor The Packraft Trail worden gegeven om 9u 's morgens, elke dinsdag (midweek A), donderdag (midweek B) en zaterdag (weekend). Vanaf 10u kan je, zelfstandig, op trektocht vertrekken.

We spreken af om 9u in Mâboge voor de briefing en de materiaalverdeling. Als je wil, kan je al een dag vroeger afzakken naar onze partnercamping om zo bvb van een avondje uit in La Roche-en-Ardenne te kunnen genieten.

De tweedaagse eindigt opnieuw Mâboge: afhankelijk van je tempo verwachten we je terug tussen 16u en 18u op woensdag (midweek A), vrijdag (midweek B) of zondag (weekend).

Vaak gestelde vragen

Wat is het doelpubliek?

Het doelpubliek is zoals bij de meeste van onze adventure trips 20'ers en 30'ers. Het is een mix van koppels (40%) en vriendengroepjes (30%). Daarnaast trekt dit type projecten ook heel wat solo travelers aan (30%). De gemiddelde leeftijd van The Packraft Trail is 31 jaar.

Gezinnen met kinderen zijn ook welkom, maar we raden de trip af voor kinderen onder de 12 jaar. Er is geen korting voor minderjarigen.

Hoe sportief moet ik zijn?
Het is een packraft initiatie, we mikken daarom op een breed publiek: iedereen met een gezonde basisconditie kan het sportieve niveau aan. Er is ook voldoende tijd om uit te rusten, te genieten van 't uitzicht of te lunchen gedurende de Trail.
Hoe blaas je de raft op?
Je krijgt op Packraft Trail een grote Raft Inflation Bag mee die zoals een lazybag wordt opgeblazen. Zes keer lucht scheppen en in je raft persen en de raft is opgeblazen! Met de juiste techniek duurt dit 5 minuutjes.
Is The Packraft Trail een groepsreis?
Neen! The Packraft Trail is opgezet om helemaal in je eigen bubbel te doen. Je vertrekt alleen of met je team en komt aan op het basecamp op eigen tempo. Het traject is lang genoeg om van alle rust en stilte te genieten.
Waar is het begin- en eindpunt?
Het begin & eindpunt bevinden zich in Mâboge, een dorpje langs de beroemde Escapardenne Trail. Als je een extra nacht koos, verblijf je op onze bivak in Engreux.
Hoe kom ik op het basecamp?
Het vertrekpunt is het makkelijkst te bereiken met de wagen, je kan er gratis parkeren gedurende de tweedaagse. Wie met het openbaar vervoer komt, neemt de trein naar Marloie Gare en van daar de bus naar Marcourt Carrefour.
Hoe schrijf ik me in?
Vanaf 15 juni 2021 om 16:00 kan je online inschrijven. Je kan solo boeken of in een groep tot 8 personen. Om de eerste dag te kunnen inschrijven moet je pre-registreren via de knop onderaan deze website.
Wat neem ik allemaal mee?

De volledige lijst ontvang je in de informatie-e-mail die voor vertrek wordt verstuurd. Hier zijn enkele essentiële zaken:


- Wandelschoenen en kleding
- Waterschoenen
- Waterdichte jas en broek (of zwembroek / bikini als het weer het toelaat)
- Drinkfles of waterzak (voorzie 2 liter water per dag)
- Zaklamp
- Aansteker
- Tent, matras, slaapzak (ook te huur bij ons)

Wat als het water van de Ourthe te laag staat?
We hebben een prachtige laagwaterroute gepland voor de zomermaanden.
Kan ik ook één dag komen packraften?
Neen, we bieden enkel een tweedaagse trip aan. We verhuren ook geen packrafts.
Brengen jullie ons gerief naar de camping?

Om je hike zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, brengen wij al je gerief over naar de camping. Het enige wat je draagt is een 70l rugzak (die je van ons leent voor vertrek) met daarin je packraft (3kg), je kookset met adventure food (of je eigen kookgerief en eten) en kledij voor tijdens je wandeling.

Een gouden raad: travel light! Het is maar een tweedaagse dus laat dingen die je niet nodig hebt, zoals kampeerstoelen of frigoboxen, thuis.

Hoeveel personen passen in een raft?
Onze packrafts zijn standaard voor één persoon. We hebben enkele grotere packrafts waar eventueel een hond inpast, maar het aantal is beperkt.
Is deze trip geschikt voor kinderen?
We raden deze trip af voor kinderen onder de 12 jaar omwille van de fysieke uitdaging. Kinderen boven 12 jaar zijn toegelaten wanneer zij vergezeld worden van volwassenen in dezelfde groep. Er is geen korting voor minderjarigen.
Mag ik mijn hond meenemen?
Absoluut! Als je viervoeter sportief genoeg is om 10km per dag te stappen én van water houdt zal hij hier ongetwijfeld de tijd van z'n leven hebben. Je kan je hond tussen je benen laten plaatsnemen in de raft.

Join The Trip

Helaas. The Packraft Trail 2021 is helemaal volzet. Vanaf volgend jaar in maart organiseren we de tweedaagse opnieuw, en we plannen ook enkele nieuwe bestemmingen!

Preregistreer hieronder om in 2022 als eerste te kunnen inschrijven!